Μαρία Λοϊζίδου

Τίτλος: 
Σύντομη περιγραφή: 

Η Μαρία Λοϊζίδου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου πήρε BSc και MSc στη Χημική Μηχανική και διδακτορικό το 1982, στον τομέα επεξεργασίας αποβλήτων. Εξελέγη Λέκτορας στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1982, υπηρέτησε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες. Ίδρυσε τη Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (www.uest.gr), η οποία είναι διαπιστευμένη στον τομέα στερεών-υγρών αποβλήτων.

Έχει υλοποιήσει με επιτυχία ως επιστημονικός υπεύθυνος στο ΕΜΠ πλέον των 150 ερευνητικών προγραμμάτων, κυρίως ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά, σε θέματα περιβάλλοντος.

Έχει περισσότερες από 600 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, και πλέον των 12.000 ετεροαναφορές στο έργο της. 

Έχει διοργανώσει μεγάλο αριθμό διεθνών επιστημονικών συνεδρίων σε θέματα περιβάλλοντος. Έχει καθιερώσει το Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνεται στην Ελλάδα για την Αειφόρο Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων αποτελεί ένα από τα κορυφαία επιστημονικά γεγονότα σε παγκόσμιο επίπεδο συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο πλέον των 1000 συνέδρων από όλο τον κόσμο. Φέτος διοργανώνεται το 10ο συνέδριο αυτής της σειράς στα Χανιά.

Υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι την αυτονόμησή του (2003 – 2012), Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικής & Τεχνολογίας, όπως και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Περιβάλλοντος. 

Είναι Πρόεδρος του φορέα WastetoEnergy Research and Technology (WtERT), Ελληνικό Παράρτημα του GlobalWtERT Council που εδρεύει στο Columbia University, USA από το 2019 (https://wtert.gr)

Η Μαρία Λοϊζίδου υπήρξε επιστημονική υπεύθυνος του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE SOL-BRINE με τίτλο: ‘Ανάπτυξη καινοτόμου συστήματος επεξεργασίας αποβλήτων από αφαλατώσεις με μηδενική απόρριψη στο περιβάλλον’. Το έργο αυτό βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το καλύτερο έργο της χρονιάς και στη συνέχεια ψηφίστηκε ως το καλύτερο στην θεματική ενότητα περιβάλλον (1st Green Award), ανάμεσα σε 4.500 έργα που εκπονήθηκαν την περίοδο 1992-2017 (25ετία) και χρηματοδοτήθηκαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE. 

Στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ έχουν εγκατασταθεί σημαντικές υποδομές (Demo) για την επίδειξη καινοτόμων τεχνολογικών συστημάτων στη διαχείριση αποβλήτων και στην παραγωγή προϊόντων και ενέργειας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας με μηδενικές απορρίψεις στο περιβάλλον.