Χρήση ντηζελοκίνητων οχημάτων στο Λεκανοπέδιο Αθηνών: Υπέρ ή κατά;

Εισαγωγικά στοιχεία: 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (29/11/2011) η απόφαση απελευθέρωσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ετσι σύμφωνα με το νόμο 4030 /2011 και το άρθρο 50, από σήμερα 29/11/2011 μπορούν να ταξινομούνται αυτοκίνητα με πετρελαιοκινητήρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ επιτρέπεται παράλληλα και η μετακίνηση αυτών των αυτοκινήτων στις δύο πόλεις. Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι να διαθέτει κινητήρα προδιαγραφών ρύπων Euro 5, 6.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 50 αναφέρει:

«1. Τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης μικτού βάρους μέχρι τεσσάρων χιλιάδων (4.000) χιλιογράμμων και τα πετρελαιοκίνητα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης εξαιρούνται των περιορισμών κυκλοφορίας στις περιοχές των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, που καθορίστηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν.1959/1991 (Α΄ 123), εφόσον η τεχνολογία τους πληροί εκ κατασκευής τις προδιαγραφές του Κανονισμού (ΕΚ) 715/2007 της 20ής Ιουνίου 2007 (Euro V και Euro VI) ή μεταγενέστερου.
2. Οι διατάξεις του παρόντος αρχίζουν από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

Η Ελλάδα, μέχρι σήμερα, ήταν μόνη χώρα στην Ευρώπη με περιορισμούς στη χρήση των κινητήρων ντίζελ και μία από τις ελάχιστες που έχουν σε εφαρμογή τέτοια την απαγόρευση. Για παράδειγμα, περιορισμοί υπάρχουν και στην Ιαπωνία. Όμως εκεί ουσιαστικά ισχύει η απαγόρευση ώστε να καθοδηγήσουν εμπορικά τους υποψήφιους αγοραστές προς τις δικές τους αυτοκινητοβιομηχανίες, αφού αυτές δεν έχουν ακόμα τόσο εξελιγμένους πετρελαιοκινητήρες, όσο έχουν οι Ευρωπαίοι. Αυτοί έχουν άλλωστε τα υβριδικά συστήματα.  

Προτεινόμενες ερωτήσεις: 

Γιατί υπαρχει αυτη η διαμάχη για τα ντιζελοκίνητα ΙΧΕ

Τι συμβαίνει σε άλλες πόλεις;

Ποιά είναι η θέση της Πολιτείας;

Ποιά είναι η θέση των επιστημόνων;

Ποιά είναι η θέση των ειδικών του αυτοκινήτου (Ελλάδα και Διεθνώς);

Γενικές πληροφορίες: 

Γιατί υπαρχει αυτη η διαμάχη για τα ντιζελοκίνητα ΙΧΕ

Τι συμβαίνει σε άλλες πόλεις;

Ποιά είναι η θέση της Πολιτείας;

Ποιά είναι η θέση των επιστημόνων;

Ποιά είναι η θέση των ειδικών του αυτοκινήτου (Ελλάδα και Διεθνώς);

Θεματική Ενότητα: 
Επίβλεψη: 
Σχολή: 
Ακαδημαϊκό έτος: 
Ομάδα Εκπόνησης: 

ΜΑΝΑΦΗΣ Θ.