Παπαγιάννης Α.

Παραγωγή "καθαρής" ενέργειας: Πυρηνική σχάση ή χρήση υδρογόνου;

Η χρήση πυρηνικής ενέργειας και η χρήση του υδρογόνου για παραγωγή ηλεκτρισμού θεωρούνται από μερικούς σαν "καθαρή" πηγή ενέργειας, μιας και δεν επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με αέρια θερμοκηπίου. Είναι όμως έτσι (υπέρ-κατά);

Undefined

Παρουσίαση θέματος εξαμήνου 2018: Kλιματική αλλαγή.

Τις τελευταίες δεκαετίες το κλίμα της Γης όντως αλλάζει; Και αν ναι, η αν- θρώπινη δραστηριότητα, η οποία έχει αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, κλπ, συμ- βάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και γενικότερα στην κλιματική αλ- λαγή; Ή μήπως η κλιματική αλλαγή που συντελείται οφείλεται αποκλειστι- κά σε φυσικούς παράγοντες τους οποίους ο άνθρωπος δεν επηρεάζει, όπως είναι η δραστηριότητα του Ήλιου; Και καταλήγοντας, πρώτα έγινε αναφορά στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στην συνέχεια στην κλιματική αλλαγή, αύριο ποια θα είναι τα ερωτήματ

Εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων σε περιοχές ΝATURA

"Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν πρέπει να αδειοδοτήσει νέα αιολικά πάρκα σε περιοχές Natura, προκειμένου να προστατεύσει επαρκώς τα φυσικά οικοσυστήματα και τα απειλούμενα είδη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι ανεμογεννήτριες που ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης για περιοχές εκτός Natura επαρκούν για να υπερκαλυφθεί κατά δύο έως τρείς φορές ο εθνικός στόχος για το 2030. Παρά ταύτα αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η αδειοδότηση για επιπλέον 5.514 ανεμογεννήτριες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές."

Greek

Εκτροπή του Αχελώου - Ανάπτυξη ή Καταστροφή;

Η εκτροπή μέρους του νερού του Αχελώου προς την Θεσσαλική πεδιάδα είναι μια μακρά ιστορία που χρονολογείται από το 1983. Το θέμα παραμένει ακόμα επίκαιρο στις μέρες μας. 

Greek

Εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών – Ανάπτυξη ή Προστασία;

Η Πρέσπα για τους φυσιολάτρες, τους επιστήμονες και αυτούς που ενδιαφερόταν για την προστασία του περιβάλλοντος ήτανε ήδη γνωστή από τις αρχές τις δεκαετίας του 70. Είτε μεμονωμένοι άνθρωποι είτε διάφοροι φορείς -όπως περιβαλλοντικές οργανώσεις- πραγματοποιούσαν διάφορες δράσεις για την προστασία ή αποτροπή καταστροφών του περιβάλλοντος μέχρι και τις αρχές του 1990. Ορισμένες από αυτές τις δράσεις καθορίσανε σημαντικά την περαιτέρω εξέλιξη της περιοχής.

Greek

Χρήση ντηζελοκίνητων οχημάτων στο Λεκανοπέδιο Αθηνών: Υπέρ ή κατά;

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (29/11/2011) η απόφαση απελευθέρωσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ετσι σύμφωνα με το νόμο 4030 /2011 και το άρθρο 50, από σήμερα 29/11/2011 μπορούν να ταξινομούνται αυτοκίνητα με πετρελαιοκινητήρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ επιτρέπεται παράλληλα και η μετακίνηση αυτών των αυτοκινήτων στις δύο πόλεις. Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι να διαθέτει κινητήρα προδιαγραφών ρύπων Euro 5, 6.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 50 αναφέρει:

Greek

Pages