ΣΕΜΦΕ

Ο αέρας που αναπνέουμε. Λιγνίτη, φυσικό αέριο ή πράσινη ενέργεια; Οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικες επιπτώσεις

Undefined

Είστε υπέρ της προτεραιότητας του περιβάλλοντος ή της ανάπτυξης καθεαυτήν

Οι Ενετοί, όταν εξαπλώνονταν ως Serenìsima Repùblica Vèneta, υποστήριζαν πως είναι πρώτα απ' όλα Βενετσιάνοι και μετά Χριστιανοί (Noi siamo prima veneziani, e poi cristiani). Ως μηχανικοί, λοιπόν, που εργάζεστε για την ανάπτυξη, επιχειρηματολογήστε υπέρ της προτεραιότητας του περιβάλλοντος ή της ανάπτυξης καθεαυτήν. 
Το δίλημμα που τίθεται είναι ανάμεσα στην αξία ή στο κέρδος. Υπό αυτό το πρίσμα συζητήστε:

Undefined

Παραγωγή "καθαρής" ενέργειας: Πυρηνική σχάση ή χρήση υδρογόνου;

Η χρήση πυρηνικής ενέργειας και η χρήση του υδρογόνου για παραγωγή ηλεκτρισμού θεωρούνται από μερικούς σαν "καθαρή" πηγή ενέργειας, μιας και δεν επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με αέρια θερμοκηπίου. Είναι όμως έτσι (υπέρ-κατά);

Undefined

Θέματα εργασίας από περιοχές της Ιστορίας του Οικολογικού Κινήματος, της Συλλογικής Μνήμης, της Τεχνολογίας κτλ

Ο επιβλέπον θα συζητήσει και θα διαμορφώσει μαζί με τον/ην ενδιαφερόμενο/η φοιτητή/τρια θέμα/τα εργασίας από περιοχές

  • της Ιστορίας του Οικολογικού Κινήματος,
  • της Συλλογικής Μνήμης,
  • της Τεχνολογίας κτλ.

μέσα από τις οποίες θα ιχνηλατείται εν μέρει η σταδιακή συνειδητοποίηση της σημασίας του Περιβάλλοντος και της Ανάπτυξης στον τρόπο παραγωγής κτλ. για την Κοινωνία και τον Πολιτισμό μας.

Greek

Εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων σε περιοχές ΝATURA

"Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν πρέπει να αδειοδοτήσει νέα αιολικά πάρκα σε περιοχές Natura, προκειμένου να προστατεύσει επαρκώς τα φυσικά οικοσυστήματα και τα απειλούμενα είδη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι ανεμογεννήτριες που ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης για περιοχές εκτός Natura επαρκούν για να υπερκαλυφθεί κατά δύο έως τρείς φορές ο εθνικός στόχος για το 2030. Παρά ταύτα αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η αδειοδότηση για επιπλέον 5.514 ανεμογεννήτριες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές."

Greek

Εκτροπή του Αχελώου - Ανάπτυξη ή Καταστροφή;

Η εκτροπή μέρους του νερού του Αχελώου προς την Θεσσαλική πεδιάδα είναι μια μακρά ιστορία που χρονολογείται από το 1983. Το θέμα παραμένει ακόμα επίκαιρο στις μέρες μας. 

Greek

Pages