Η κοινωνική διάσταση του φωτισμού: Πρόοδος ή εντυπωσιασμός;

Εισαγωγικά στοιχεία: 

Οι υποβαθμισμένες περιοχές κατοικίας (κυρίως αστικές αλλά όχι μόνο αυτές) χαρακτηρίζονται από κακή ποιότητα ή και έλλειψη τεχνητού φωτισμού στους δημόσιους χώρους (δρόμοι, πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές κ.λπ.). Υπάρχει η αντίληψη ότι με το φωτισμό των χώρων αυτών βελτιώνεται η εμπιστοσύνη του πολίτη στις δομές της κοινωνίας, αμβλύνεται η αίσθηση του κοινωνικού αποκλεισμού, μειώνεται η εγκληματικότητα, αυξάνονται οι κοινωνικές συναθροίσεις, αυξάνονται οι δραστηριότητες των παιδιών και εν γένει βελτιώνεται η ποιότητα ζωής. Η αντίθετη άποψη είναι ότι ο φωτισμός υποβαθμισμένων περιοχών είναι έργο εντυπωσιασμού αφού δεν αλλάζει πρακτικά το βιοτικό επίπεδο. Ακτιβιστές της προστασίας του περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι με το φωτισμό χάνεται η αίσθηση του νυκτερινού φωτισμού, ρυπαίνεται το περιβάλλον (φωτορύπανση) και διαταράσσεται ο βιολογικός κύκλος. Εκφράστε την άποψή σας για τη σημασία και την αναγκαιότητα του εξωτερικού φωτισμού στην κοινωνική ζωή.

Γενικές πληροφορίες: 
  • Sloane, M., Slater, D., & Enwistle, J. (2016). Tackling social inequalities in public lighting. LSE,The London School of Economics and Political Science.
  • Νικόλαος Ζαΐρης (2017), Η διάδραση και η κοινωνική διάσταση του φωτισμού στον αστικό δημόσιο χώρο, Διπλωματική εργασία, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Θεματική Ενότητα: 
Επίβλεψη: 
Ακαδημαϊκό έτος: 
Διαθεσιμότητα: 
Έχει ανατεθεί