Προσαρμοστικός φωτισμός (adaptive lighting) εξωτερικών χώρων για προστασία του νυχτερινού τοπίου και εξοικονόμηση ενέργειας.

Εισαγωγικά στοιχεία: 

Το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ13201 για τον οδοφωτισμό καθορίζει συγκεκριμένα όρια τα οποία πρέπει να τηρούνται, αναλόγως της μορφής του δρόμου και των συνθηκών κυκλοφορίας. Όμως τα τελευταία χρόνια διατυπώθηκαν προτάσεις για μια ευέλικτη ερμηνεία των απαιτήσεων του προτύπου και μια δυναμική ρύθμιση της στάθμης φωτισμού ανάλογα με την ώρα, την κίνηση των οχημάτων και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η ιδέα ξεκίνησε από το ευρωπαϊκό έργο e-streetlight που πρότεινε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έξυπνης διαχείρισης του οδοφωτισμού (intelligent road and street lighting). Παράλληλα είχε αναπτυχθεί ένα κίνημα από οργανώσεις προστασίας περιβάλλοντος και αστρονόμους για μείωση της φωτεινής ρύπανσης. Και οι δύο αυτές κινήσεις συνέτειναν σε ένα κοινό στόχο, τον προσαρμοστικό φωτισμό (adaptive lighting),  που θα μεταβάλλεται αναλόγως της ώρας, των συνθηκών κυκλοφορίας και του καιρού. Έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος των διαχειριστών των συστημάτων φωτισμού για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και ο στόχος των περιβαλλοντικών οργανώσεων και αστρονόμων για μείωση της φωτεινής ρύπανσης. 

Είναι γεγονός ότι το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ13201 κάνει κάποια αναφορά στον προσαρμοστικό φωτισμό (adaptive lighting) χωρίς όμως να θέτει πλαίσιο κανόνων και χωρίς να περιγράφει τη μεθοδολογία. Οι πρώτες νομοθετικές κινήσεις για μειωμένες στάθμες φωτισμού έχουν γίνει στην Ιταλία (Λομβαρδία), Ισπανία (Ανδαλουσία), Γερμανία και Αυστρία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε το μήνυμα των καιρών και χρηματοδότησε δύο ευρωπαϊκά έργα, το πρώτο (ESOLi) για τη διατύπωση προτάσεων υλοποίησης του προσαρμοστικού φωτισμού για εξοικονόμηση ενέργειας στον οδοφωτισμό και το δεύτερο (LoNNe) για την προστασία του νυχτερινού ουρανού.

Γενικές πληροφορίες: 

Αντικείμενο της εργασίας είναι η ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας και η κωδικοποίηση των μεθόδων που προτείνονται για την εφαρμογή του προσαρμοστικού φωτισμού. Θα ερευνηθούν τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί σε περιοχές ή χώρες της Ευρώπης που καθορίζουν τους κανόνες για τον προσαρμοστικό φωτισμό. Ταυτόχρονα θα αναλυθούν τα τεχνικά κείμενα που περιγράφουν τους τρόπους επίτευξής του. Όλα αυτά θα κωδικοποιηθούν ώστε να προκύψει ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο κείμενο προτάσεων για την εφαρμογή του προσαρμοστικού φωτισμού στην Ελλάδα.

Επίβλεψη: 
Ακαδημαϊκό έτος: 
Διαθεσιμότητα: 
Υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στην ομάδα εργασίας
Ομάδα Εκπόνησης: 
  • Αφροδίτη Δήμητρα Μουζάκη (ΣΑΜ)