Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις των Συστημάτων Θέρμανσης

Σύντομη Περιγραφή: 

Η αύξηση του Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης οδήγησε, τα τελευταία χρόνια τους Έλληνες πολίτες στην ευρεία χρήση προϊόντων ξύλου για φθηνότερη οικιακή θέρμανση. Αυτό επιβοηθήθηκε από την πολιτεία μέσω της άρσης της απαγόρευσης της καύσης προϊόντων ξυλείας στην Αττική, που είχε επιβληθεί για πολλές δεκεατίες, λόγω των αυξημένων επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων

Η συνεισφορά της θέρμανσης στα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει καθαρά εποχικό χαρακτήρα και έγκειται στην παραγωγή σωματιδίων και καπνού, διοξειδίου του θείου και, σε μικρότερο ποσοστό, οξειδίων του αζώτου. Έτσι, τελικά, η εκτεταμένη χρήση βιομάζας (ξύλου και παραγώγων του) οδηγεί σε σημαντικά προβλήματα αιθαλομίχλης (μεγάλες συγκεντρώσεις σωματιδίων), ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές.

Σκοπός της παρουσίασης, αρχικά, είναι να παρουσιάσει τις διάφορες δυνατότητες θέρμανσης και να τις συγκρίνει ως προς την οικονομικότητά τους και την περιβαλλοντική τους επίδοση. Ακολούθως, παρουσιάζονται μετρήσεις των αερολυμάτων κατά τη διάρκεια των χειμερινών περιόδων 2012-2014 και εξάγονται τα ανάλογα συμπεράσματα.